Selecteer een pagina

9 juni High Tech Ontdekkingsroute in Ontdekstation013

Techniek in beweging’ is het centrale thema tijdens de High Tech Ontdekkingsroute op zaterdag 9 juni 2018 in Het Ontdekstation013. Mobiliteit, nieuwe ICT, energietransitie, lichtrevolutie, waterstof, transformatie van oude naar nieuwe producten…… 

Dinsdag 5 juni

In de ochtend bezoeken leerlingen drie bedrijven in Tilburg; Focal Meditech, Capi Europe en FujiFilm.

Focal Meditech zit op hét innovatieve bedrijventerrein van Tilburg, Tradepark58. Het bedrijf is ontwikkelaar, fabrikant en distributeur van hulpmiddelen voor mensen met een beperking. Het high-tech bedrijf is marktleider op het gebied van armondersteuningen maar brengt daarnaast ook veel andere care technologieën voort, zoals o.a. zorgrobotica.

Andere leerlingen nemen een kijkje bij Capi Europe. Het bedrijf ontwikkelt lichtgewicht design bloempotten voor binnen en buiten.  Capi heeft net een gloednieuw pand betrokken en hier wordt gewerkt in een vergaande gerobotiseerde omgeving. 

Alle leerlingen bezoeken in de ochtend de Open Innovation Hub van FujiFilm. In het R&D centrum in Tilburg nodigt FujiFilm partners uit om samen oplossingen te vinden voor technologische uitdagingen.

Na een ochtend vol innovatie en high tech, gaan de leerlingen in de middag terug naar de basis, naar het ambacht. In het textielmuseum krijgen de leerlingen een workshop weven en is er een bezoek aan het Textiellab, een proeftuin waar onderzoek en experiment hoog op de agenda staan.

 

Donderdag 7 juni

In Tilburg bezoeken studenten ROC school voor Mechatronica, Maintenance en Engineering en de school voor Procestechniek in de ochtend Hoppenbrouwers installatietechniek. Dit bedrijf is op en top innovatie op het gebied van installatietechniek.

In de middag bezoeken dezelfde leerlingen de Efteling. Niet voor een ritje in de achtbaan maar om eens achter de schermen te kijken en te zien welke werkzaamheden Hoppenbrouwers aan attracties in de Efteling worden verricht. Zo zien de leerlingen direct in de praktijk aan wat voor projecten ze bij de Efteling en Hoppenbrouwers in de toekomst kunnen meewerken. 

 

Zaterdag 9 juni

Ontdekstation013 is in 2018 dé hotspot in Tilburg tijdens de High Tech Ontdekkingsroute. En dat is niet voor niets! Door het hele jaar heen is hier veel te beleven als het om kinderen en techniek gaat. Op zaterdag 9 juni a.s. is er extra veel te ontdekken en te beleven. Ook voor jongeren en volwassenen!

We laten onder meer zien dat Tilburg al generaties lang een echte makers-stad waarin naast het gebruik van technische kennis uit het verleden juist ook met de toekomst bezig is. Met uitvinden, uitproberen en innoveren door kleine en grote bedrijven uit de stad en regio.

In een sfeervol ingerichte hal met een terras, hapjes en drankjes, kunnen bezoekers zelf op ontdekkingstocht langs experimenten, nieuwigheden en bevlogen vakmensen.

Zo is er op het gebied van mobiliteit het autogebruik van de toekomst te ervaren en smart vervoer op de fiets. In het kader van hergebruik van materialen kun je aan de slag met oude TV’s om nieuwe objecten van glas te maken. Of ingezameld textiel omtoveren tot nieuwe producten voor de mode-, auto- of meubelindustrie. Bedacht en geproduceerd door vakmensen en bedrijven die al generaties lang bezig zijn met productinnovaties. Op een duurzame en creatieve manier.

Ook andere high-tech-voorbeelden komen langs die te maken hebben met ons dagelijks leven. Beveiligingsmogelijkheden bijvoorbeeld, nieuwe mogelijkheden van energieopwekking, sensoren en robotica. Verder zijn het ook de kunstenaars en designers uit de regio die de grenzen van het onmogelijke opzoeken en met creatieve oplossingen komen voor de uitdagingen van deze tijd.

Locatie:

Ontdekstation 013
Spoorzone Hal 79
Burgemeester Brokxlaan 20
5041 SB Tilburg

Datum: zaterdag 9 juni van 11:00 – 17:00 uur