Selecteer een pagina

Blog: Honderden leerlingen deden mee met de Dutch Technology week.

Van 31 mei t/m 5 juni 2021 konden leerlingen zien en beleven dat technologie uitdagend, fun en kansrijk is!

Ontdekstation013 plaatst zichzelf graag op de voorgrond als het gaat om jongeren kansen geven zich te ontwikkelen in technologie. We wilden ons dus zonder twijfel aansluiten bij de Dutch Technology Week 2021. We brachten leuke challenges in voor het onderdeel; the Young Talent Tour. Het doel is om 2e en 3e jaars leerlingen van het VMBO en 3e en 4e jaars leerlingen van Mavo en Havo spannende of verrassende opdrachten aan te bieden, die ze zelfstandig of met een groep kunnen uitvoeren.

Meer dan 1000 leerlingen
Maar liefst meer dan 1000 leerlingen uit het voorgezet onderwijs gingen onze uitdagingen aan! Bij het ontwikkelen van de challenges was ons uitgangspunt dat je geen werkplaats of laboratorium nodig hebt om te kunnen ontdekken. Dit kan ook ‘gewoon’ in de klas. Zo konden leerlingen bio-plastic maken uit zetmeel. Of een brug bouwen met papier: wie bouwt de sterkste en/of de langste brug? Deze challenge kreeg ook een versie speciaal voor gezinnen om thuis te proberen.
De laatste challenge was het onschadelijk maken van een bom en dat natuurlijk onder grote tijdsdruk! Goede samenwerking is dan essentieel om de aanwijzingen te krijgen om de code te ontcijferen.

Verder was er nog een Lego Challenge waarbij twee teams strijden in drie spelrondes: wie bouwt de meeste Lego-auto’s? Welke productiestrategie pas je toe, welk team werkt het beste samen en behaalt het beste resultaat? Deze workshop werd gegeven door medewerkers van Bosch Transmission Technology.

Bouwwerk van de toekomst!
Er waren ook challenges voor basisschoolleerlingen. In de bouwwedstrijd Origineelste Bouwwerk 013 bouwden kinderen een bouwwerk of hut op de speelplaats van hun school of in de directe omgeving van de school. De groep met het beste bouwwerk kreeg een mooie prijs: een workshop voor de hele groep bij Ontdekstation 013. De prijzen gingen naar:

  • Groep 6 van bs Den Bongerd
  • Een combinatiegroep van meerbegaafde leerlingen van bs Helen Parkhurst
  • Groep 45B en 45C van Meander.

Vlog Walewyck Waalwijk
Op het Walewyck Mavo College in Waalwijk waren meer als 900 leerlingen de uitdagingen aangegaan. Bekijk de vlog waarin presentator Bastiaan ons meeneemt langs de verschillende klaslokalen en waarin docent NASK & Techniek Pieter enthousiast vertelt dat hij moeilijk kan kiezen tussen het bruggen bouwen of de bom onschadelijk maken.

Wil je de hele vlog zien? Kijk op Facebook of Youtube: https://www.facebook.com/ODS013Tilburg/videos/251291703433551
https://www.youtube.com/watch?v=dNfIOgIL64A&feature=youtu.be