Selecteer een pagina

Blog: nieuwe workshop Podcast maken

“Het lijkt net alsof je in een studio zit!”

Vorige week zijn we gestart met een gloednieuwe workshop ‘Podcast maken’. Wat is een podcast eigenlijk en waarin verschilt dit van de radio? Hoe kun je zelf een podcast maken?
De leerlingen van de Rooi Pannen gingen er mee aan de slag. Eerst luisterden ze naar een paar voorbeelden en daarna hebben ze met de hele klas 1 podcast gemaakt. Hun reacties:

  • “Leuk, je kunt iedereen aan de tand voelen!”
  • “Het is grappig om dit samen te doen en jezelf te horen.”
  • “Het is leuk om te doen, het lijkt net of je in een studio zit.”

Waar kun je dan aan denken?
Een podcast bestaat uit meerdere onderdelen, bijvoorbeeld een debat of interview afgewisseld met een commercial. Of wat dacht je van een moppenrubriek. In groepjes gaan de leerlingen aan de slag met het maken van een van deze items. Dat is veel werk: wat ga je precies zeggen of vragen? En wil je er een muziekje of andere geluiden onder zetten? Na afloop krijgt de school de podcast toegestuurd!

Waarom past dit zo goed bij Ontdekstation?
Podcasten is een manier van audio die de laatste jaren enorm is gegroeid. Niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen is er steeds meer aanbod. Er komt veel techniek bij kijken, wat enorm leuk is om te ontdekken. Een podcast moet goed voorbereid zijn, er moet een tekst gemaakt worden die ook nog eens klopt en als je bijvoorbeeld extra muziekjes wilt gebruiken moet dit ook op de juiste manier ingesteld worden. Kortom, er valt veel te leren en te ontdekken!

Wat gaat Ontdekstation er mee doen?
De workshop is zo goed ontvangen, dat we dit ook gaan aanbieden aan andere scholen. We merken dat we in 1,5 uur de leerlingen kunnen laten proeven hoe het is om een podcast te maken. Maar een volledige podcast in elkaar zetten, daar is de tijd te kort voor. We gaan dus nog onderzoeken hoe we dit kunnen verbeteren. Hoe tof zou het zijn als we straks een eigen podcast kunnen maken met leerlingen uit heel Tilburg? Genoeg ideeën in ieder geval!

RadioRakkers
Voor deze workshop maken we gebruik van de input en kennis van RadioRakkers. Het doel hiervan is dat kinderen de wereld ontdekken met radio en kinderpodcasts maken; creatief leren en werken aan taaldoelen, digitale geletterdheid en mediawijsheid. Meer informatie over radiorakkers: https://radiorakkers.nl/over-ons/