Selecteer een pagina

Studenten Avans bouwen mobiele escaperoom

Studenten Avans bouwen mobiele escaperoom voor Ontdekstation013 

Vorig jaar kregen we vanuit Avans Hogeschool Technische bedrijfskunde, een hele toffe vraag binnen: of wij opdrachtgever wilden zijn voor een van de opdrachten voor hun eerstejaars studenten. Daar zeiden we natuurlijk geen nee tegen! De opdracht werd ‘Project Escaperoom’, het ontwerpen van mobiele modules voor een escaperoom voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar.

Afgelopen schooljaar gingen maar liefst 18 groepen voor Ontdekstation013 aan de slag. Het doel van het project is om deze groep op een leuke manier kennis te laten maken met techniek. Als extra motivatie voegden we een wedstrijdelement toe aan de opdracht: de beste ontwerpen worden echt geproduceerd en zijn straks te spelen in ons Ontdekstation!

 

Inhoud Project Escaperoom

Ieder jaar probeert Avans een opdrachtgever te vinden waarvoor haar eerstejaarsstudenten iets kunnen gaan ontwerpen en bouwen. Dankzij Will Loermans werd de link met Ontdekstation013 snel gelegd. Dit resulteerde in onze eerste techniek-gerelateerde samenwerking met het hoger onderwijs!

Henk van der Meulen, Rens van de Loo en Marjolein Boonen, docenten Technische bedrijfskunde aan de Avans University of Applied Science, waren vanuit Avans betrokken bij dit project. Rens en Marjolein waren beide coördinator bij het propedeusejaar. We spraken Henk en Rens over onze bijzondere samenwerking en vroegen hen wat Project Escaperoom precies inhield. Henk legde dit als volgt uit:

“Een half jaar lang werkten studenten van de opleiding Technische bedrijfskunde voor ons aan de ontwikkeling van de escaperoom modules. Van concept en technische tekening tot de bouw van een prototype … Alles werd zelf bedacht en gebouwd door deze eerstejaars. Ze krijgen tijdens hun studie al les in tekeningen en ontwerpprocessen en leren welke stappen ze moeten doorlopen om tot een goed ontwerp te komen. Al deze kennis konden ze nu dus mooi in de praktijk brengen!

Als eerste moesten de eerstejaars zich goed inleven in onze wensen om zo de vraag goed te kunnen vertalen naar een ontwerp. Hier zagen we graag verschillende thema’s in terug, zoals programmeren, bouw, natuurkunde, elektrotechniek en kettingreactie. Het ontwerp werd uiteindelijk getoetst om te beoordelen of het voldeed aan o.a. fabricage-eisen, milieueisen, etc. Met als belangrijke vraag: voldoet het ontwerp met de middelen die ze hebben gebruikt?

In de tweede periode bekeken de studenten eerst hoe ze het ontwerp moesten bouwen. Aan de hand van schema’s werd aandachtig bekeken en bepaald hoe de modules het beste in elkaar gezet konden worden. Daarna werd er daadwerkelijk gebouwd! Tijdens deze periode maakten de studenten kennis met frezen, draaien en productietechnieken. Een leuk én leerzaam project dus! Aan het einde van het project, mochten de studenten hun ontwerpen ook “live” presenteren bij Ontdekstation. Dit was wel uniek, want niet iedere opdrachtgever van Avans bevindt zich in Tilburg, laat staan nagenoeg om de hoek! De ideeën van de studenten waren veelbelovend en verrassend. En wat een gave puzzels, kettingreacties en andere modules zijn er gemaakt! We waren (en zijn nog steeds) echt onder de indruk!

 

Succesvolle samenwerking

En wat vonden beide heren van de samenwerking met Ontdekstation013? Als antwoord op deze vraag kregen we terug dat we een fijne organisatie zijn, waar de mensen altijd met je meedenken, flexibel zijn, zich snel aanpassen en een hands-on mentaliteit hebben. “Bijzonder gastvrije meedenkers” is de omschrijving die Henk gaf. Je snapt dat we natuurlijk heel blij mee zijn met deze reacties!

Wat de heren nog meer zeiden? “De opdracht was ontzettend leuk voor zowel de studenten als docenten. Ook is OntdekStation013 een hele belangrijke netwerkpartner geworden,” aldus Henk. “Via het Ontdekstation013 zijn er nu diverse Technasia aangesloten en er doet een Mbo-opleiding van het ROC Tilburg mee. De doelgroep van het Ontdekstation is bovendien relevant voor ons. Met name omdat de nieuwe doelgroep voor Avans daar zit. Over vijf jaar moeten zij natuurlijk een opleiding kiezen. Dus is het goed om de techniek te promoten.”

Rens vulde aan: “Ons gezamenlijke doel en belang is toch techniek in het onderwijs onder jongeren te promoten. Ontdekstation013 is een belangrijke speler en willen we graag vasthouden als partner. Het was een moeilijke en uitdagende opdracht, waar veel gave producten uit zijn gekomen. Wij zien nog veel samenwerkingsmogelijkheden c.q. uitdagende opdrachten met Ontdekstation013 voor ons.”

Andersom denken wij er precies hetzelfde over. Deze samenwerking smaakt wat ons betreft dan ook naar meer!

Student aan het woord

Ook eerstejaarsstudent Wouter Postma was positief over zijn eerste project. Hij vertelde ons: “De begeleiding was goed en omdat Ontdekstation in Tilburg is, was het makkelijk schakelen met de opdrachtgever bij vragen. Samen met 4 andere studenten hebben we eerst creatieve sessies gehad en toen onze leuke ideeën uitgewerkt. We maakten een wereldbol. Aan de voorkant heb je een eerste puzzel om de wereld te openen en dan krijg je 4 vakjes die je één voor één moest oplossen. Op de wereldbol kon je vervolgens de eindcode invoeren. Ik vond het echt een tof ontwerp geworden.”

HBO vs. ROC

De winnaar is al bekendgemaakt op 12 april jl. De beste modules worden straks geproduceerd door leerlingen van ROC Tilburg en zijn dan te spelen in Ontdekstation013. Een hele toffe cross-over tussen het hbo voor het ontwerpdeel, en het mbo voor het maakdeel!

Bedankt Avans voor deze mooie samenwerking en alle docenten en studenten voor jullie toffe mobiele escaperoom modules!