Selecteer een pagina

Informatie voor het Voortgezet Onderwijs en hoger

Projecten en vaste programma’s

U kunt leerlingen onderzoek laten doen of laten werken aan een opdracht of project. Er zijn tal van mogelijkheden op onze locatie. Hiermee stimuleren we de interesse voor werken in de techniek en krijgen leerlingen kansen hun vaardigheden en talenten hierin te ontdekken en te ontwikkelen.
U kunt ook kiezen uit onze vaste programma’s, scroll dan naar beneden, onderaan deze pagina.

Hebt u een interessant vraagstuk of een leuke opdracht? Of wilt u met ons van gedachte wisselen over een (beginnend) idee? Neem contact op met Will Loermans, programmamanager, via will@ontdekstation013.nl. Hij denkt graag met u mee en brengt onderwijs en bedrijfsleven samen.

Project 1: First Lego League i.s.m. Cobenhagen, Durendael en Cambruur
Vraag: versterk de verbinding tussen PO en VO in het kader van Sterk Techniek Onderwijs
Tijdens de regiofinale van de First Lego League in het Theresialyceum hebben voor het eerst leerlingen van Durendael en Cambruur in Dongen samen met leerlingen van het basisonderwijs gemende teams gevormd om de verbinding tussen PO en VO te versterken. Cobbenhagen had jongeren die te oud zijn om zelf mee te mogen doen ingezet als coach voor een ander team. Uniek in Nederland, deze samenwerking. Vanuit de organisatie van First Lego League is daarom gevraagd om bij de eerstvolgende regiobijeenkomst een presentatie te geven over deze aanpak. Daarmee is de First Lego League ingezet om een doorlopende leerlijn PO-VO te ontwikkelen in het kader van Sterk Techniekonderwijs ism het Platform Promotie Techniek MB.

Project 2: Meet je stad! i.s.m. gemeente Tilburg en Midpoint Brabant/ House of Leisure.
Vraag: bouw en gebruik meetstations om klimaat in de stad te meten
In 2019 zijn leerlingen gestart met het meten van temperatuur en luchtvochtigheid op verschillende plaatsen in de stad. Daarvoor maakten zij hun eigen digitale weerstations die zij op de fiets op verschillende plaatsen zijn gaan ophangen. Doel is om het klimaat in de stad te verbeteren: waar is de temperatuur hoog en wat kunnen we daaraan doen om te werken aan een leefbare stad.

Dit is een mooi voorbeeld van een actueel onderwerp, waarin meerdere partijen elkaar gevonden hebben. Ontdekstation013 faciliteert dit project, jongeren maken en testen de meetapparatuur op diverse locaties, bekijken de resultaten en brengen advies uit aan de gemeente. Door een stenige omgeving te veranderen in een groene omgeving kun je invloed uitoefenen op de temperatuur.
In 2020 komt er een nieuw element bij, namelijk het meten van fijnstof. Daarnaast start Helicon MBO met een project waarin zij metingen gaat vergelijken: de eerste meting is op de versteende plek en de tweede meting op dezelfde plek nadat er meer groen is aangebracht.
Tijdens de Dutch Technology Week (8 t/m 13 juni 20202) gaan jongeren door de hele stad routes fietsen met professionele apparatuur. De data daaruit komen ook beschikbaar voor andere VO-projecten. Tot slot is er een lesprogramma in ontwikkeling ism een leraar aardrijkskunde (VO).

Bekijk het filmpje:

Project 3: Leer-ecosysteem: onderzoek stagiaire i.s.m. het VSC
Vraag: Hoe creëer je een leer-ecosysteem in onze regio
Leren gaat steeds verder mee met nieuwe technologische ontwikkelingen. De leraar hoeft niet meer altijd beschikbaar te zijn want de lerende gaat het zelf halen/zoeken en dat kan 24 uur per dag, online en offline. Al deze mogelijkheden gezamenlijk wordt een leer-ecosysteem genoemd. Ontdekstation013 heeft een stagiaire ondersteunt bij onderzoek naar het creëren van een leer-ecosysteem in onze regio. Daar zijn een aantal adviezen uitgekomen die aan stakeholders uit onze regio zijn gepresenteerd. Hierbij was ook een vertegenwoordiger vanuit de Verenigde Science Centers aanwezig.

Project 4: Drone Cup Finals ism ROC Luchtvaarttechniek
Vraag: ontwerp en realiseer obstakels voor de Drone Cup Finals in de Koepelhal.
Studenten van het ROC Luchtvaarttechniek hebben samen met een game expert en een professionele timmerman in de vorm van een hackathon in twee dagen de obstakels bedacht, ontworpen en uitgevoerd. Daarbij hebben de leerlingen hun kennis van aerodynamica gebruikt om de obstakels extra uitdagend te maken voor de leerlingen van het voortgezet onderwijs. Studenten die gewend zijn met aluminium en popnagels te werken hebben aansprekende obstakels van hout, papier en piepschuim gebouwd waarmee de Drone Cup Finals ook wat dat betreft een spektakel was om naar te kijken. Met als resultaat enthousiaste studenten en een tevreden opdrachtgever.

Project 5: Toekomstig Techniek Talent (TTT)
Vraag: hoe geven we jongeren inzicht in de mogelijkheden om te leren en werken in de techniek
TTT is een jaarlijks techniek evenement voor middelbare scholieren uit het tweede en derde leerjaar. Het doel van het evenement is jongeren kennis laten maken met alles wat Tilburg aan techniek en techniekopleidingen te bieden heeft. Maar liefst 60 bedrijven en opleidingen doen mee. Op 11 Pleinen vertegenwoordigen zij de activiteiten van Transport en Logistiek, Automotive, Proces Techniek, Metaal, Bouw, Luchtvaart, Installatie en Elektrotechniek, Mechatronica, Zorg, Interieur en Design en Groen. Ruim 2500 scholieren uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs bezoeken dit event. Ook Ontdekstation013 werkt hieraan mee. Door middel van een drone parcours wil Ontdekstation013 de jongeren inspireren en laten zien dat leuke activiteiten zoals het vliegen met een drone behoren tot techniek.

Bekijk het filmpje van VLOTT:

Ontdekstation013 is onderdeel van het samenwerkingsverband Platform Promotie Techniek Midden-Brabant, waarin onderwijs, bedrijfsleven en overheid samen werken, zoals o.a. het Ambachtshuis, Deltaplan Techniek en Midpoint Brabant Smart Logistics. Doel is om wetenschap en techniek bij kinderen en jongeren onder de aandacht te brengen in de regio Midden-Brabant. Dit bevordert de in- en doorstroom naar technische opleidingen in de hoop dat meer jongeren kiezen voor een loopbaan in de techniek.

Boek één van onze vaste programma’s

U kunt ook gebruik maken van onze vaste lesprogramma’s, die we dan aanpassen aan het niveau van de leerlingen.

  1.  Nieuw! Podcast maken
  2. Lego WeDo: aan de slag met technisch lego.
  3. Zelf programmeren: de Micro:bit
  4. Scrap: Demonteer oude apparaten en maak een nieuwe creatie!
  5. Raket schieten: Wat doet hoge druk? Schiet een raket dwars door de Spoorzone.
  6. Drone cup race: zelf obstakels ontwerpen en bouwen. En leren vliegen met een drone. In samenwerking met Future Mindz: https://futuremindz.nl/
    Dit programma past in het curriculum voor Wetenschap en Techniek (W&T).
    Ontdekstation013 brengt PO en VO scholen samen om dit programma succesvol uit te voeren.

Vaak kiezen scholen voor een carrousel, waardoor leerlingen verschillende workshops kunnen volgen. Ook een programma in samenwerking met Vincents Tekenlokaal is mogelijk, waar leerlingen aan de slag kunnen op de digitale tekentablets en we creativiteit en verbeeldingskracht koppelen aan techniek en wetenschap.

Informeer naar de mogelijkheden van onze vaste programma’s via info@ontdekstation013.nl.