Selecteer een pagina

2 mei: Tekenen met bacteriën

Op 2 mei zal het enthousiaste studenten team van de Universiteit van Leiden een korte workshop geven, bestemd voor alle leeftijden. Tijdens deze workshop kun je tekenen met bacteriën op petrischalen. Hierbij kom je meer te weten over hoe bacteriën groeien en wat we allemaal kunnen maken met bacteriën. Daarnaast zal het team een lezing geven over synthetische biologie. Wat houdt synthetische biologie in? Wat kunnen we al maken? Wat kan er allemaal in de toekomst?

Meer informatie over het achterliggende project: 

Het Leiden 2019 iGEM team is een enthousiast studententeam. Het team zal onderzoek doen naar sterke eiwitten in inktvissen. Inktvissen zijn door de evolutie heen steeds beter geworden in het maken van speciale ‘sterke’ eiwitten niet alleen om zich te verdedigen, maar ook om prooien te vangen. Sinds kort is het DNA bekend geworden dat codeert voor deze eiwitten. Nu kan het trucje nagedaan worden in bacteriën. Het doel is om de bacteriën een grote hoeveelheid van deze bijzondere biomaterialen te laten maken en vervolgens toe te passen in de medische wereld. De sterke biomaterialen zouden bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden bij heling van grote wonden van bijvoorbeeld brandwondenpatiënten.

Als dit plan daadwerkelijk in de praktijk goed lukt, hoopt het team hoge ogen te gooien bij iGEM (International Genetically Engineered Machine), een belangrijke internationale competitie binnen de synthetische biologie voor studenten. Tijdens iGEM worden studententeams uitgedaagd hun zomer te wijden aan een zelfbedacht project op het grensvlak tussen biologie en techniek, de synthetische biologie. Door DNA als bouwsteen te gebruiken zal het Leidse team deze zomer aan de slag gaan.