Selecteer een pagina

Over ons

Ontdek de wereld van techniek en wetenschap…

Ontdekstation013 is een mooie oude fabriekshal in de Spoorzone in Tilburg waar vroeger de treinen werden gerepareerd. Nu kunnen kinderen en jongeren vanaf 4 jaar er via allerlei workshops en programma’s hun talenten ontdekken op het gebied van techniek en wetenschap. Op een speelse en creatieve manier, gericht op het zelf bedenken van oplossingen en de uitvoering hiervan. Ontdek, beleef, leer, creëer, dat zijn onze kernwoorden.

… en je eigen interesses en talenten hierin.

Waarom techniek zo belangrijk is? Alles wat mensen hebben gemaakt en maken hoort bij techniek. Techniek voorziet in concrete oplossingen voor problemen en voor behoeften die we als mens nodig hebben om te (over)leven. We willen jonge mensen in aanraking laten komen met techniek en wetenschap, zodat zij kunnen ontdekken of zij hierin interesse hebben en bewust keuzes maken voor hun toekomst.

Voor vrije tijd en educatie…

Ontdekstation013 is heel geschikt voor een gezinsuitje of kinderfeestje. Bezoekers krijgen een breed assortiment aan workshops en activiteiten aangeboden op een speelse manier.
Tijdens schooltijden zijn er lesprogramma’s en workshops te volgen door het onderwijs, zowel primair als voortgezet onderwijs en hoger. In deze programma’s gaan we uit van het onderzoekend en ontdekkend leren en het ontwikkelen van 21th century skills. Ook ondersteunt het Ontdekstation013 docenten bij de professionalisering in het techniekonderwijs en biedt zij scholieren en studenten de mogelijkheid projecten uit te voeren op haar locatie.

… en het bedrijfsleven.

Ook het bedrijfsleven maakt gebruik van de mogelijkheden van het Ontdekstation013. Het bedrijfsleven benadert ons met vraagstukken, bijvoorbeeld om een innovatief idee uit te werken in samenwerking met het onderwijs om zo tot verrassende oplossingen te komen. Of om een project te starten, gericht op het aanwakkeren van interesse voor de technische sector. Op die manier fungeert Ontdekstation013 als spin in het web tussen de technische sector en het onderwijs. Overigens kunt u ook bij ons terecht voor een bedrijfsuitje of -event of het huren van de locatie. Ook op die manier komen we in contact met nieuwe partijen en breiden we ons netwerk uit.

We doen het niet alleen…

Het Ontdekstation013 is een initiatief van Platform Promotie Techniek Midden-Brabant en het
Primair Onderwijs in Tilburg en is opgericht in 2017. Met de steun van de gemeente Tilburg, het onderwijs en het Tilburgse bedrijfsleven is Ontdekstation013 uitgegroeid tot een vaste waarde in de stad voor de brede talentontwikkeling bij kinderen en jongeren op het gebied van wetenschap, techniek en creativiteit.

… we werken samen aan dezelfde doelen.

De doelstellingen en activiteiten van het Ontdekstation013 sluiten aan op de strategische doelen van Deltaplan Techniek, Het Techniekpact en Sterk Techniek Onderwijs alsmede bij de Human Capital Agenda en de ambities van het regionaal economisch samenwerkingsprogramma van de regio Hart van Brabant met de speerpunten leisure, logistiek, Smart Industry en care.

Kom gerust eens kijken of meedoen!

Er is van alles te doen en te beleven in ons Ontdekstation013, daar zijn we supertrots op! De grote hal zorgt vaak voor verrassende reacties. Dus kom gerust eens bij ons kijken, of liever nog, met ons praten over uw ideeën en interesses. Of gewoon lekker meedoen met de programma’s die we bieden. Bekijk onze openingstijden of neem direct contact met ons op.

Benieuwd naar onze plannen voor de toekomst? Bekijk hier het beleidsplan 2024
Meer informatie over Ontdekstation013 staat in het Jaarverslag.