Selecteer een pagina

Onderwijs

Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs, MBO, HBO en Universiteit

Basisonderwijs

Bij Ontdekstation013 laten we leerlingen op een speelse en creatieve manier kennismaken met techniek en geven hiermee invulling aan meerdere kerndoelen van het primair onderwijs. In onze workshops maken wij gebruik van de principes van Onderzoekend en Ontwerpend Leren. Ook gaat er bijzondere aandacht uit naar het benutten van 21st century skills.
Vanaf 2020 is techniek een verplicht vak in het basisonderwijs. We helpen scholen graag op weg bij de invulling van dit vak in de praktijk. In onze grote hal kunnen we verschillende lesprogramma’s aanbieden, die je niet zo snel op school kunt uitvoeren.

Onze lesprogramma’s

 1. Nieuw! Natuurkundeworkshop
 2. Nieuw! Educatieve Watertuin
 3. Nieuw! Kleuterprogramma over schaduw en licht
 4. Lego WeDo: aan de slag met technisch lego.
 5. Werken met hout: Maak je eigen meubelstuk.
 6. Scrap: Demonteer oude apparaten en maak een nieuwe creatie!
 7. Vernieuwd! Green screen: Leer de techniek kennen achter de film.
 8. Raket schieten: Wat doet hoge druk? Schiet een raket dwars door de Spoorzone.
 9. Combinatie met Vincents Tekenlokaal: informeer naar de mogelijkheden.
 10.  

Programma op maat
We blijven ons educatieve aanbod verbeteren en uitbreiden. We staan er ook altijd voor open om onze workshops aan te passen aan de onderwerpen en thema’s waar uw groep op dat moment mee bezig is, zodat we goed kunnen aansluiten op uw lesprogramma. Neem dus vooral contact met ons op voorafgaand aan uw bezoek en overleg met ons over de mogelijkheden. We denken graag met u mee!

Praktische informatie
Klik hier voor meer informatie over alle praktische zaken rondom de aanvraag van een lesprogramma, zoals tijden en kosten.

Onderaan deze pagina vindt u een formulier om rechtstreeks te boeken. We nemen dan zsm contact met u op.

Voortgezet onderwijs, MBO en hoger

Binnen Ontdekstation013 brengen we creativiteit en wetenschap & techniek samen en daar betrekken we graag het onderwijs en het bedrijfsleven bij! We hebben goede contacten met meerdere onderwijsinstellingen en technische bedrijven uit de regio. Hierdoor kunnen we leerlingen praktisch gerichte opdrachten en lesprogramma’s aanbieden, waarin zij uitgedaagd worden zelf oplossingen te bedenken en deze ook zelf te realiseren. Met deze verworven vaardigheden, nemen hun kansen op de arbeidsmarkt toe.

Hebt u een interessant vraagstuk of een leuke opdracht? Of wilt u met ons van gedachte wisselen over een (beginnend) idee?
Neem contact op met Will Loermans, programmamanager, via will@ontdekstation013.nl. Hij denkt graag met u mee en brengt onderwijs en bedrijfsleven samen.

Projecten en onderzoek

U kunt leerlingen onderzoek laten doen of laten werken aan een opdracht of project. Er zijn tal van mogelijkheden op onze locatie. Hiermee stimuleren we de interesse voor werken in de techniek en krijgen leerlingen kansen hun vaardigheden en talenten hierin te ontdekken en te ontwikkelen.


Voorbeeld 1: First Lego League i.s.m. Cobenhagen, Durendael en Cambruur
Vraag: versterk de verbinding tussen PO en VO in het kader van Sterk Techniek Onderwijs
Tijdens de regiofinale van de First Lego League in het Theresialyceum hebben voor het eerst leerlingen van Durendael en Cambruur in Dongen samen met leerlingen van het basisonderwijs gemende teams gevormd om de verbinding tussen PO en VO te versterken. Cobbenhagen had jongeren die te oud zijn om zelf mee te mogen doen ingezet als coach voor een ander team. Uniek in Nederland, deze samenwerking. Vanuit de organisatie van First Lego League is daarom gevraagd om bij de eerstvolgende regiobijeenkomst een presentatie te geven over deze aanpak. Daarmee is de First Lego League ingezet om een doorlopende leerlijn PO-VO te ontwikkelen in het kader van Sterk Techniekonderwijs ism het Platform Promotie Techniek MB.


Voorbeeld 2: Meet je stad! i.s.m. gemeente Tilburg en Midpoint Brabant/ House of Leisure.
Vraag: bouw en gebruik meetstations om klimaat in de stad te meten
In 2019 zijn leerlingen gestart met het meten van temperatuur en luchtvochtigheid op verschillende plaatsen in de stad. Daarvoor maakten zij hun eigen digitale weerstations die zij op de fiets op verschillende plaatsen zijn gaan ophangen. Doel is om het klimaat in de stad te verbeteren: waar is de temperatuur hoog en wat kunnen we daaraan doen om te werken aan een leefbare stad.

Dit is een mooi voorbeeld van een actueel onderwerp, waarin meerdere partijen elkaar gevonden hebben. Ontdekstation013 faciliteert dit project, jongeren maken en testen de meetapparatuur op diverse locaties, bekijken de resultaten en brengen advies uit aan de gemeente. Door een stenige omgeving te veranderen in een groene omgeving kun je invloed uitoefenen op de temperatuur.
In 2020 komt er een nieuw element bij, namelijk het meten van fijnstof. Daarnaast start Helicon MBO met een project waarin zij metingen gaat vergelijken: de eerste meting is op de versteende plek en de tweede meting op dezelfde plek nadat er meer groen is aangebracht.
Tijdens de Dutch Technology Week (8 t/m 13 juni 20202) gaan jongeren door de hele stad routes fietsen met professionele apparatuur. De data daaruit komen ook beschikbaar voor andere VO-projecten. Tot slot is er een lesprogramma in ontwikkeling ism een leraar aardrijkskunde (VO).

Bekijk het filmpje:


Voorbeeld 3: Leer-ecosysteem: onderzoek stagiaire i.s.m. het VSC
Vraag: Hoe creëer je een leer-ecosysteem in onze regio
Leren gaat steeds verder mee met nieuwe technologische ontwikkelingen. De leraar hoeft niet meer altijd beschikbaar te zijn want de lerende gaat het zelf halen/zoeken en dat kan 24 uur per dag, online en offline. Al deze mogelijkheden gezamenlijk wordt een leer-ecosysteem genoemd. Ontdekstation013 heeft een stagiaire ondersteunt bij onderzoek naar het creëren van een leer-ecosysteem in onze regio. Daar zijn een aantal adviezen uitgekomen die aan stakeholders uit onze regio zijn gepresenteerd. Hierbij was ook een vertegenwoordiger vanuit de Verenigde Science Centers aanwezig.


Voorbeeld 4: Drone Cup Finals ism ROC Luchtvaarttechniek
Vraag: ontwerp en realiseer obstakels voor de Drone Cup Finals in de Koepelhal.
Studenten van het ROC Luchtvaarttechniek hebben samen met een game expert en een professionele timmerman in de vorm van een hackathon in twee dagen de obstakels bedacht, ontworpen en uitgevoerd. Daarbij hebben de leerlingen hun kennis van aerodynamica gebruikt om de obstakels extra uitdagend te maken voor de leerlingen van het voortgezet onderwijs. Studenten die gewend zijn met aluminium en popnagels te werken hebben aansprekende obstakels van hout, papier en piepschuim gebouwd waarmee de Drone Cup Finals ook wat dat betreft een spektakel was om naar te kijken. Met als resultaat enthousiaste studenten en een tevreden opdrachtgever.


Voorbeeld 5: Toekomstig Techniek Talent (TTT)
Vraag: hoe geven we jongeren inzicht in de mogelijkheden om te leren en werken in de techniek
TTT is een jaarlijks techniek evenement voor middelbare scholieren uit het tweede en derde leerjaar. Het doel van het evenement is jongeren kennis laten maken met alles wat Tilburg aan techniek en techniekopleidingen te bieden heeft. Maar liefst 60 bedrijven en opleidingen doen mee. Op 11 Pleinen vertegenwoordigen zij de activiteiten van Transport en Logistiek, Automotive, Proces Techniek, Metaal, Bouw, Luchtvaart, Installatie en Elektrotechniek, Mechatronica, Zorg, Interieur en Design en Groen. Ruim 2500 scholieren uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs bezoeken dit event. Ook Ontdekstation013 werkt hieraan mee. Door middel van een drone parcours wil Ontdekstation013 de jongeren inspireren en laten zien dat leuke activiteiten zoals het vliegen met een drone behoren tot techniek.

Bekijk het filmpje van VLOTT:

Ontdekstation013 is onderdeel van het samenwerkingsverband Platform Promotie Techniek Midden-Brabant, waarin onderwijs, bedrijfsleven en overheid samen werken, zoals o.a. het Ambachtshuis, Deltaplan Techniek en Midpoint Brabant Smart Logistics. Doel is om wetenschap en techniek bij kinderen en jongeren onder de aandacht te brengen in de regio Midden-Brabant. Dit bevordert de in- en doorstroom naar technische opleidingen in de hoop dat meer jongeren kiezen voor een loopbaan in de techniek.

Boek één van onze vaste programma’s

U kunt ook gebruik maken van onze vaste lesprogramma’s, die we dan aanpassen aan het niveau van de leerlingen.

 1. Drone cup race: zelf obstakels ontwerpen en bouwen. En leren vliegen met een drone
  In samenwerking met Future Mindz: https://futuremindz.nl/
  Dit programma past in het curriculum voor Wetenschap en Techniek (W&T) en Onderzoekend en Ontwerpend (OOL) leren. Techniek, creatief denken en samenwerken staan centraal. Leerlingen leren  vliegen met de (mini)drone en maken kennis met de programmeerbare drone. Daarnaast maken leerlingen kennis met het design thinking proces terwijl ze met hun klasgenoten aan de slag gaat om zelf obstakels te ontwerpen en te maken voor een drone race parcours. Je rond af met een super vette drone race finale op je eigen school.
  Ontdekstation013 brengt PO en VO scholen samen om dit programma succesvol uit te voeren.

  Leerlingen van bs De Coppele houden hun drone race in het technieklokaal van 2College Durendael.
 2. Lego WeDo: aan de slag met technisch lego.
 3. Zelf programmeren: de Micro:bit
 4. Scrap: Demonteer oude apparaten en maak een nieuwe creatie!
 5. Raket schieten: Wat doet hoge druk? Schiet een raket dwars door de Spoorzone.

Vaak kiezen scholen voor een carrousel, waardoor leerlingen verschillende workshops kunnen volgen. Ook een programma in samenwerking met Vincents Tekenlokaal is mogelijk, waar leerlingen aan de slag kunnen op de digitale tekentablets en we creativiteit en verbeeldingskracht koppelen aan techniek en wetenschap.

Informeer naar de mogelijkheden via info@ontdekstation013.nl.

Techniek OntdekRijk
Techniek OntdekRijk is één van de partners van Ontdekstation013. Zij heeft een aparte hoek ingericht en nodigt leerkrachten van het basisonderwijs uit om met hun groep kinderen op bezoek te komen. Het doel is om te ontdekken hoe ‘Wetenschap en Techniek’ geïntegreerd kan worden binnen het lesaanbod. Ook teamscholingen (op maat), professionaliseringstrajecten en inspiratie-avonden worden in Techniek OntdekRijk georganiseerd. Op de hoogte blijven?
Kijk op www.techniekontdekrijk.nl en www.facebook.com/TechniekOntdekRijk/
Techniek OntdekRijk is geopend op maandag en dinsdag (3 groepen per dag) en op woensdag- en donderdagochtend (2 groepen per ochtend).
Interesse? Stuur een mail naar info@techniekontdekrijk.nl.

Aanvraag schoolbezoek

Gegevens school

Gegevens leerkracht

Leerlingen

Factuurgegevens

Workshop


Ja, stuur mij de Ontdekstation013 nieuwsbrief