Selecteer een pagina

Blog: Honderden leerlingen De Rooi Pannen volgen praktijklessen op onze locatie.

Ontdekstation013 biedt ruimte en personele ondersteuning

Blog Ontdekstation013 – februari 2021

Wat zijn we trots op de samenwerking met De Rooi Pannen die in hele korte tijd tot stand is gekomen. De Rooi Pannen zat met het probleem dat ze de praktijklessen voor haar leerlingen lastig kon invullen. Immers, de coronamaatregelen schrijven voor dat ook leerlingen 1,5m afstand van elkaar moeten houden. Daar is de school niet op berekend. Bij Ontdekstation013 is er genoeg ruimte! En bovendien kunnen we ondersteunen met extra personeel. Zo was de samenwerking snel beklonken en konden we aan de slag met de uitwerking: een programma maken voor 19 klassen VMBO, eerste en tweedejaars leerlingen. 

Alle leerlingen komen 2x naar Ontdekstation013 voor het volgen van een programma waarmee we ze creatief uitdagen. Onderzoekend leren staat centraal: leerlingen krijgen praktische opdrachten met tastbare materialen. Ze krijgen een vraag waar ze oplossingen voor gaan bedenken: opdrachten bedoeld voor hoofd én handen. En dat past uitstekend bij deze jongeren, zij zijn de makers van de toekomst!

Samenwerking wordt verlengd
Het programma van 2x drie uur was in eerste instantie gepland vanaf 18 januari t/m 12 februari, maar nu de coronamaatregelen zijn verlengd, gaan we door tot 1 maart. Zowel De Rooi Pannen als Ontdekstation013 zijn erg te spreken over de uitvoering. De opdrachten bij Ontdekstation013 zijn vergelijkbaar met de opdrachten op school. En de leerlingen krijgen de kans om elkaar en de mentor te zien. Zo houdt de school de vinger aan de pols hoe het gaat met haar leerlingen.

Het programma voor de leerlingen bestaat uit de volgende vier workshops:

  1. Maken van een scenario voor een stop motion filmpje en dat uitvoeren
  2. Bouwen van een raket met uitleg over aerodynamica en zwaartekracht. Lancering van de raketten in de Spoorzone
  3. Construeren en besturen van een eigen race-auto met lego WeDo: wie wint de race?
  4. Samenstellen van een radarboot en deze laten proefvaren.

Jongeren zien elkaar weer
Bart Brenders, directeur van de Rooi Pannen: “Door deze samenwerking zijn de praktijklessen weer mogelijk. Al is het maar drie uur per week, voor deze leeftijd is het heel erg belangrijk om elkaar te kunnen zien.” Martine, een van onze workshopbegeleiders is ook blij dat ze weer op de vloer staat: “Je ziet de kinderen helemaal opfleuren”.
Door middel van deze samenwerking hopen beide partijen de mogelijk negatieve effecten van de COVID-19 maatregelen bij deze jongeren te beperken.

Wil je meer weten over deze samenwerking?
http://tilburg.com/nieuws/leerlingen-van-de-rooi-pannen-volgen-praktijkonderwijs-bij-ontdekstation013/Of neem contact op met Anouk Kooter of Maartje Mutsaers via info@ontdekstation013.nl.