Selecteer een pagina

Blog: Spannende robotwedstrijd in Ontdekstation013

13 Teams strijden in de First Lego League

Afgelopen zaterdag op 27 maart vond de regiofinale First Lego League Midden Brabant plaats in Ontdekstation013. In deze spannende robotwedstrijd streden 13 teams om de Champion Award Beker én toegang tot de finale in de Benelux.

Dankzij een strakke organisatie en de grote ruimtes op onze locatie kon deze wedstrijd dit jaar toch doorgaan. Een welkome afleiding voor alle teams die meededen uit Biest Houtakker, Boxtel, Dongen, Drunen, Eindhoven, Hapert, Oisterwijk, Tilburg,  Uden, Veldhoven en Waalwijk.

Uitdagingen
Tijdens de regiofinale spelen steeds twee teams tegen elkaar op officiële wedstrijdtafels. De teams bestaan uit scholieren uit de regio die de afgelopen maanden hard gewerkt hebben aan het ontwerpen en bouwen van hun robot.
Niet alleen de teams stonden voor uitdagingen, ook de organisatie. Want hoe organiseer je deze wedstrijd coronaproof? Dankzij online platforms, livestreams en het opdelen van de wedstrijden in tijdsblokken kwam het groene licht om de wedstrijd door te laten gaan.

De wedstrijd!
De wedstrijden werden gehouden in tijdsblokken van 1,5 uur. Per tijdsblok waren er 4 of 5 teams aanwezig met maximaal 5 personen per team, inclusief de coach. In vier robotwedstrijden streden deze teams tegen elkaar. Wie haalt de hoogste scores? Doet de robot wat we hadden bedacht en getest? De spanning was van vele gezichten te lezen. Na de wedstrijden gingen de deelnemers naar huis om ’s avonds in te loggen voor de prijsuitreiking.

Presentatie aan de jury
Vast onderdeel van de wedstrijd is het geven van een presentatie aan een jury. Dit keer waren deze presentaties al eerder geüpload via een online platform, dat speciaal is ontwikkeld voor de First Lego League finales over de hele wereld. De teams vertellen over hun robot, hun ideeën, hun samenwerking etc. Het thema van dit jaar was Replay, waarin oplossingen worden gezocht om kinderen meer buiten te laten spelen. De juryleden bepaalt de winnaar op een puntenverdeling gebaseerd op de presentatie en de robot wedstrijden.

En de winnaar is…
Er was voor alle teams een goodiebag met welverdiende medailles, oorkondes en nog wat lekkers. Maar wie gingen er met de bekers vandoor? Er zijn verschillende bekers te winnen: voor de beste score, maar ook voor innovatie, voor samenwerking en andere kwaliteiten.
De hoofdprijs ging naar het team RePlace. Zij mogen, samen met 2e prijswinnaar RobotBike, gaan deelnemen aan de Beneluxfinale op 17 april a.s..

First Lego League
First Lego League is een wereldwijde uitdaging voor kinderen van 4 t/m 15 jaar om hun creativiteit en technologische vaardigheden te ontwikkelen. Vaak doen teams mee via hun school met begeleiding van docenten. Ze ontwerpen en bouwen een robot die zo goed mogelijk een parcours moet afleggen.
In dit proces leren de kinderen samen te werken, kritisch denken, innoveren, programmeren en presenteren.

Dank, dank, dank
Wij zijn enorm blij met de opkomst en het enthousiasme van de teams en de vrijwilligers. We hopen dat we volgend jaar weer een fysiek en groot event mogen organiseren.
Met speciale dank aan Platform Promotie Techniek en aan GroenRijk Tilburg, die een vrachtwagen beschikbaar gesteld heeft om de speciale wedstrijdtafels te vervoeren.
Wij kijken nu al uit naar volgend jaar!

De teams van de regiofinale FLL Midden Brabant 2021 zijn:

  Naam team School
1. RePlace Linus Onderwijs
2. Linus Legobuilders IKC De Vincent
3. Theresialyceum 1 Theresialyceum
4. Systematic Chaos Sondervick College
5. Lego Architechs Cambreur College
6. Villeagueërs Cambreur College
7. Willem van Oranje Willem van Oranje College
8. De Vlinderakker Basisschool de Vlinderakker
9. Team Pabot Het Palet
10. Durendael 1 2College Durendael
11. St. Theresia St. Theresia
12. De Bot Crackers Stichting Compass
13. The Robot Bike ICT Kids